Jouw eigen stijl qua (interieur) fotografie

Jouw eigen stijl. Hoe ontdek je die eigenlijk? Hoe zou je die omschrijven?


Ik richt me hierbij even op (interieur) fotografen.


Jouw stijl is denk ik een optelsom van je persoonlijkheid, je manier van fotograferen en je nabewerking.


Ik neem mezelf even als voorbeeld:-)


Als ik mezelf zou moeten omschrijven dan is dat : rustig, vriendelijk, gedreven, eerlijk en likeable.


Ik ben makkelijk benaderbaar en mensen nemen mij stel in vertrouwen. Ik houd wel van een grapje en heb zelfspot. Hierdoor is het ijs vaak snel gebroken en voelen mensen zich snel op hun gemak bij mij. Ik ben ook echt mezelf en zal me niet snel anders voordoen.


Als ik ergens ga fotograferen loop ik altijd eerst een rondje door het huis, hotel of interieur dat ik ga fotograferen. Dat vind ik heel belangrijk. Op die manier "snuif" ik de sfeer op en krijg ik een goede indruk van het geheel. Wat voel ik als ik rondloop in dat interieur? Wat voor uitstraling heeft het geheel? Welke sfeer past daarbij en hoe ervaar ik dit alles?


Dat klinkt heel zweverig maar als er iemand down to earth is ben ik het wel:-)


Wat ik ermee wil bereiken is dat ik die sfeer en het gevoel wat ik heb als ik door het interieur loop en op de locatie aanwezig ben, zo goed mogelijk probeer over te brengen op beeld en dus wil dat dit in mijn foto's terug te zien is.


Ook ben ik een storytelling fotograaf. Ik wil echt een verhaal vertellen. Ik vertel het verhaal van het interieur dat ik fotografeer.


Daarna ga ik geconcentreerd en goed voorbereid te werk. Het liefst heb ik zo min mogelijk mensen om mij heen. Bij voorkeur ben ik alleen in de ruimte die ik fotografeer. Daardoor hoef ik geen rekening te houden met de mensen om mij heen die soms in de weg staan, in een spiegel verschijnen of een schaduw veroorzaken:-)


Ik zit echt in mijn eigen bubble. Ik ga er helemaal in op!


Na de shoot ga ik de foto's nabewerken. Nou ja ik ga eerst naar huis en zet even alles van me af. Omdat ik zo geconcentreerd bezig ben moet ik daarna altijd even acclimatiseren en relaxen.


Qua overzicht foto's of naar het raam toe fotograferen werk ik vaak met bracketing. Deze foto's moeten in een speciaal programma samengevoegd worden. Mijn foto's zijn verder heel licht dus de belichting wordt vaak aangepast. Lichte foto's vind ik fris en positief overkomen. Dat is dus alvast 1 kenmerk van mijn fotostijl.


Daarnaast houd ik van kleur! Dus de verzadiging en levendigheid gaan vaak ook wat omhoog bij het bewerken. Mijn foto's zijn dus ook kleurrijk.


Verder houd ik van heldere foto's. De helderheid wordt dus ook aangepast. Ik houd niet van foto's met een "waas" eroverheen dus ook dat is een kenmerk van mijn stijl.


Qua compositie vind ik het leuk om even een stukje bloem, plant, muur, kozijn of iets dergelijks mee te pakken aan de rand van een foto. Dit geeft een mooi effect, je creëert diepte en je pakt gelijk een stukje sfeer mee. Ook dit is een kenmerk van mijn fotografie stijl.


Het is een kwestie van goed naar je eigen foto's kijken, wat zie je vaak elke keer weer terugkomen? Wat zeggen andere mensen over je foto's, wat zegt de klant over je foto's?


Het duurt vaak ook een tijdje voordat je je eigen stijl ontdekt dus neem er goed de tijd voor! Het is namelijk de stijl die uiteindelijk het beste bij jouw past.


Klanten worden vaak klant bij je om jouw eigen stijl. Deze spreekt ze aan en past waarschijnlijk bij het interieur, hotel, vakantiewoning. b&b of andere locatie die ze willen laten fotograferen.

Als fotograaf onderscheid je je hier echt mee. Deze stijl is namelijk uniek want jij bent ook uniek!

20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven