Het psychologisch effect van kleur. Herken jij jezelf erin?

Als interieurdesigner geef ik regelmatig een kleuradvies. Vaak wordt dit wat onderschat want "een kleurtje uitkiezen is toch niet zo moeilijk en kunnen we toch zelf wel?"


Maar wist je dat kleuren een belangrijke rol spelen in ons leven? Kleuren hebben invloed op onze stemming, prikkelen onze zintuigen en bepalen voor een groot deel of we iets mooi vinden of niet. En ook zeggen kleuren iets over je karakter.


Even een testje. Zoek in de lijst hieronder de kleur op die je het meeste aanspreekt. Herken je jezelf in de bijbehorende karaktereigenschappen?


DE RODEN (KRACHT): impulsief, energiek, ambitieus, staan graag in het middelpunt van de belangstelling, ongeduldig, niet de beste luisteraar, natuurlijk leider, echte doorzetter.


DE GELEN (ACTIEF): actief, creatief, communicatie, levendig, betrokken, spontaan, optimistisch, onderzoekend.


DE BLAUWEN (RUIMTE): creatief, gevoelig, ruimdenkend, introvert, groot verantwoordelijkheidsgevoel, intuïtief, spiritueel.


DE GROENEN (KERNGEZOND): houdt van het leven, rust en orde, voorzichtig, beetje terughoudend bij onverwachte gebeurtenissen, behulpzaam, betrouwbaar, stralen rust en kalmte uit.


DE BRUINEN (VASTE GROND): eerlijk, down to earth, solidair, houden van lekker eten en drinken en goed gezelschap, kan verlangen naar rust en kan goed alleen zijn, denkers die levensvragen niet uit de weg gaan.


DE WITTEN (PUUR): houdt van de pure dingen van het leven, optimistisch, oprecht, trekken hun eigen plan, willen het beste uit hunzelf en hun omgeving halen, serieus, onbegrensd, geloven in echte liefde.


DE GRIJZEN (IMAGO): vaak individueel ingesteld, geweldige zelfbeheersing, evenwichtig, efficient, ingetogen, laten zich niet snel meeslepen in conflicten, niet ongevoelig voor stress al merk je dat niet snel, rust en geestelijke vrijheid zijn daarom belangrijk.


En wat doet kleur nou in je interieur?


Kleuren beïnvloeden onze stemming.


Warme kleuren zoals rood, geel en oranje zijn energieke kleuren. Ze zetten je in beweging en maken je enigszins extravert.


De kleuren blauw en groen werken vooral kalmerend.


Geel staat voor positiviteit en optimisme.


Ik heb eens een stel begeleid waarbij de vrouw de kleur voor de woonkamer had uitgekozen en dat was de kleur rood. Haar man voelde zich er helemaal niet thuis en prettig bij en trok zich daarom vaak terug in zijn werkkamer of ging de deur uit. Ik heb toen geadviseerd om meer groene accessoires en planten toe te voegen en de kleur rood te vervangen door een lichtere pastelroze kleur. Resultaat was dat de man weer meer in de woonkamer ging zitten en dat de vrouw aangaf zich ook rustiger te voelen.


Door groen toe te voegen creëer je namelijk rust en balans.


Heb jij moeite met het kiezen van kleuren voor je interieur? Ik help je hier graag bij!


www.estherscherpenzeel.nl


22 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven