Ben jij een beelddenker?

Ik heb altijd gedacht dat iedereen op dezelfde manier dacht als ik (wat een mooie zin) maar het blijkt toch wel een bijzondere gave te zijn, het "in beelden denken".


Een beelddenker denkt in beelden en gebeurtenissen en niet in woorden en begrippen.


We doen even een testje. Als jij aan het woord "boom" denkt wat zie je dan? De meeste mensen schijnen dan de letters b-o-o-m te zien. Een beelddenker ziet echter een prachtige boom met mooie stam, bladeren en takken die wuiven in de wind.


Beelddenkers zijn vaak creatief en hebben een groot innovatief vermogen. Informatie verwerkt de beelddenker (vaak onbewust) tot een totaalbeeld. Vaak zien ze ineens de oplossing. Ze hebben het overzicht en kunnen in een keer het antwoord zien. Hun hoofd zit vol verhalen en gevoelens.


Tijdens het creatieve proces van het interieurontwerpen speelt alles zich volledig in mijn hoofd af. Hierdoor kwam ik erachter dat ik een beelddenker ben. Ik begin dus niet eerst zoals de meeste ontwerpers met een plattegrond tekenen, indeling maken enz. maar ik begin eerst plaatjes te verzamelen in mijn hoofd. Dat is een heel proces waar ik eigenlijk dag en nacht mee bezig ben. Als ik op een gegeven moment het complete plaatje in mijn hoofd heb ga ik dit pas op papier zetten. In feite copy paste ik dan alle informatie uit mijn hoofd op papier.


Beelddenkers kunnen soms wat chaotisch overkomen. Dat komt omdat ze in hun gedachten vaak allerlei sprongen maken waardoor er soms een onsamenhangend verhaal kan komen. Door de vele associaties in hun hoofd vergeten ze vaak welk punt ze nu eigenlijk willen maken of zijn al weer bezig met het volgende verhaal te vertellen midden in een ander verhaal.


Waar ik mijzelf in herken is dat beelddenkers het vaak moeilijk vinden om uit te leggen wat ze bedoelen. Dat komt omdat ze in een keer een beeld ergens van in hun hoofd hebben. Nu maar hopen dat ik deze blog goed uitgelegd heb:-)


Ook het concentratieprobleem is een kenmerk van een beelddenker. Vaak moeten ze echt in stilte werken en geen afleidende factoren om zich heen hebben. En als ze ergens mee bezig zijn hebben ze moeite om zich daar op te blijven focussen want het volgende idee/beeld dient zich alweer aan.


Nog wat interessante weetjes over beelddenkers:


Ze zijn creatief en origineel in het bedenken van oplossingen waar een ander nooit opgekomen zou zijn.


Ze voelen veel aan, zijn sensitief en misschien wel hoogsensitief.


Ze leren het beste door concrete ervaring op te doen, uit te proberen en te observeren.


Ingewikkelde dingen leren ze gemakkelijk en met eenvoudige dingen hebben ze vaak moeite.


Komen vaak in creatieve beroepen terecht waarbij een sterke visuele en/of ruimtelijk component een belangrijke rol speelt.


Ik vond het leuk om dit even met jullie te delen en wellicht "denk" je nu wel: "nooit geweten maar ik ben ook een beelddenker".Bronvermelding: www.desteven.nl en www.debeelddenker.nl43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven